U Nizozemskoj - Amsterdam

Tko razmišlja putovanju za doček Nove godine, mora već početi planirati svoje putovanje ili ga pak rezervirati u nekoj agenciji. Mi smo uvijek za doček putovali preko agencije jer nam je bilo praktičnije. Još prije tri godine bili smo u Nizozemskoj za doček Nove godine pa ako netko razmišlja o ovoj destinaciji slijedi serija putopisa o tome kako je nama bilo u Nizozemskoj.

Na put smo krenuli popodne u 16 sati iz Zagreba, a u uz brojna zaustavljanja kroz Austriju i Njemačku, u Amsterdam smo stigli oko 11 sati. Poprilično smo se navozili, ali vrijedilo je jer je Amsterdam jedan poseban grad i drukčiji od drugih. Najprije smo napravili panoramski razgled grada, a potom smo krenuli u pješački razgled.

Amsterdam je glavni grad Nizozemske poznat po raznolikosti i multikulturalnosti. Grad je dobio ime po rijeci Amstel i nizozemskoj riječi za branu – dam.

Nizozemska je jedna vrlo zanimljiva destinacija poznata po tulipanima, sirevima, vjetrenjačama, drvenim klompama, zanimljivim kućama itd. Amsterdam je s druge strane poznat po svojim coffe shopovima u kojima možete legalno uživati u marihuani te po legalnoj prostituciji u Crvenoj četvrti gdje se nalaze razne ,,dame'' u izlozima. Fotografiranje je zabranjeno, ali je gledanje dopušteno do mile volje.

Glavnim trgom Dam dominiraju spomenik žrtvama Drugog svjetskog rata,

Kraljevska palača i hotel Krasnapolsi . 


Amsterdamskim ulicama: 

Mnoštvo je zanimljivih trgovina i izloga, iz priloženog se vidi koliko su liberalni. 
U trgovinama sirom možete isprobati njihov sir. 
 U specijaliziranim trgovinama možete kupiti i ,,čarobne gljive'' i svašta nešto čarobno.
Što se tiče marihuane, pravilo je da u coffee shopovima, gdje možete birati između više vrsta, ne poslužuju alkoholno piće i unutra ne mogu ući osobe mlađe od 21 godine. U trgovinama se može kupiti svašta na bazi marihuane: kolači, keksi, bomboni, žvakaće...
Jako je poznata keramika iz Delfta. Keramika je karakteristična po plavoj-bijeloj kombinaciji boja.



Poznata tržnica cvijeća. 
Naravno da smo kupili gomolje tulipana.


Ima i drvenih tulipana.

Primjedbe