U Nizozemskoj - Amsterdam 2

Kako su kuće u Amsterdamu jako uske, slično kao i u Londonu, onda puno kuća ima ovakve kuke za podizanje namještaja na kat jer po stepenicama očito ne bi mogli prenijeti kakav veći komad namještaja na kat. Gradska administracija je u 17. stoljeću podijelila ,,parcele'' dužine od 5,5 do 8,5m zbog čega su kuće jako uske. Osim toga plaćao se i porez na širinu zgrade pa je to i jedna od posljedica uskih zgrada. Kuće koje su kasnije građene su veće jer su parcele kasnije bile veće.
Amsterdam je poznat i kao Venecija sjevera zbog svojih kanala. Neke su kuće nakrivljene jer su se drveni stupovi počeli raspadati s obzirom da su mnoge kuće građene na vodi.


Neki žive i u plutajućim kućama. 
Vrata sv. Antonija koristila su se od 1488. g. kao ulaz u grad. 

Jedan od najpoznatijih amsterdamskih umjetnika jest Rembrandt pa je njegova kuća pretvorena u muzej. 

Rembrandtov trg na kojem se nalazi brončana replika slavne njegove slike ,,Noćna straža''.
Prema riječima vodiča ovo je jedan od prvih cofee shopova - The Bulldog.
U blizini smo naišli na zanimljive pisoare.
Gradsko kazalište

Nakon što su otkriveni dijamanti, Amsterdam je postao najveći proizvođač dijamanata.  Mi smo posjetili poznatu brusionicu dijamanata Coster Diamonds u kojoj smo razgledali kako se izrađuju dijamanti i nakit od dijamanata. 







Odmah preko puta ceste nalazi se klizalište i veliki park sve u sklopu Muzejskog trga. 

 Tu se nalazi veliki znak I amsterdam gdje je bila velika gužva jer se svi vole naslikavati.


 U pozadini se nalazi veliki Rijks muzej - Državni muzej gdje su izložena djela najpoznatijih nizozemskih slikara kao što su Rembrandt i Vermeer. Inače Amsterdam ima najviše muzeja po četvornom metru u svijetu.

Primjedbe