Avantura u Bosni - Prijedor

Edit: Post/putopis je iz 2013., samo prenesen s drugog bloga. 
U Bosnu (i Hercegovinu) krenuli smo na svadbu moje drage prijateljice sa studija, a kako je svadba bila u petak, odlučili smo u subotu i nedjelju posjetiti što više toga.
Svadba je bila u Prijedoru. Odlučili smo se za najkraći put, preko Karlovca, Gline i Dvora (na Uni). Osim što je to bio najkraći put, vjerujem da je bio i najživopisniji, a još smo i po noći putovali. Nekoliko smo puta pomislili da smo se izgubili, iako smo pratili upute s Google Mapsa, s obzirom da mnoga sela nisu bila upisana na karti. Na putu smo ,,sreliî jednu kravu i jedno tele kako sami šeću po cesti i tri divlje svinje, većina kuća je ili napuštena ili neosvijetljena, signala nema, a cesta je svakakva. Bili smo presretni kad smo stigli na granicu gdje su nas malo kontrolirali i to čak dva puta na bosanskoj granici – najprije policajac, a onda carinik. Zapravo, mogli su nas i duže kontrolirati s obzirom da im je moj dečko na pitanja odgovarao na istarskom. Upitan što mu se nalazi u kutiji s cipelama, on je uporno tvrdio da su unutra ,,Samo postole.î (samo cipele), a ja sam sa suvozačeva mjesta svaki put vikala ,,Postole su Vam cipele.î Zbunjujući trenutak je uslijedio kad smo se našli na prvom raskrižju u Bosanskom Novom (Novom Gradu) – svi su natpisi bili na ćirilici. Eh, znala sam ja da će biti ćiriličnih natpisa, ali i latiničnih – ili ih na tom raskrižju nije bilo ili ih mi jednostavno u mraku nismo vidjeli. Uglavnom, odlučili smo skrenuti lijevo i pogodili put. Problem je nastao kad smo stigli u Prijedor, prema uputama trebalo je na prvom skretanju skrenuti udesno. Stigli smo do kraja ceste koja ide uz Prijedor i stigli do znaka na kojem je Prijedor prekrižen pa smo se morali vratiti natrag te smo ušli u prvu i jedinu uličicu s desne strane i nekako uspjeli doći do hotela. I tu je vjerojatno problem nastao zbog mraka. Bili smo smješteni u Hotelu Prijedor, bit ću iskrena, smještaj nije bio baš neki, miris starine i žohar u tuš kabini mislim da sve govore, ali s druge strane ima i boljih soba u što smo se uvjerili, valjda smo bili loše sreće.
Jutro prije svadbe smo iskoristili za obilazak grada. Grad ima krasnu šetnicu. 

Odmah smo se odlučili za isprobavanje jednog bosanskog specijaliteta. Meni je baklava bila ok, možda preslatka, ali takva mora i biti. 

Primjedbe