Domaća šalša

Domaću šalšu iliti umak od rajčice je nešto što je kod nas doma sastavni dio zimnice. Šalšu koristim kao umak za pizzu i za pripremu raznih umaka za tjestenine i meso. Ovaj je recept za manju količinu. 
Sastojci: 1,5 kg rajčice (pelati), ˝ srednje velikog luka, maslinovo ulje, peršin, bosiljak, papar, šećer, sol. 

Priprema: 
1. Rajčice oprati i nasjeckati na manje komade kao i luk. 
2. Na malo maslinova ulja popržiti luk pa dodati rajčice, par listova peršina i bosiljka. 
3. Kuhati otprilike sat vremena na srednje jakoj vatri. 
4. Dodati sol, papar i malo šećera po guštu. 
5. Pasirati s pasirkom, uliti u posude i zamrznuti. 


Dvije trećine sam zamrznula, a od jedne trećine sam pripremila umak za tjesteninu. 
Sastojci: češnjak, peršin, maslinovo ulje, domaća šalša, sol, papar, suha čili papričica. 
Priprema: 
Na malo maslinova ulja popržiti češnjak i jednu malu čili papričicu. Dodati peršin i domaću šalšu pa kuhati do vrenja. Začiniti solju i paprom i preliti po tjestenini. 

Primjedbe