Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od prosinac, 2015

Kiflice s orasima i Nutellom

Recept za kiflice s marmeladom objavila sam još prije četiri godine, a ovo je samo ideja kako marmeladu zamijeniti s čokoladnim punjenjem. Umjesto Nutelle može se koristiti ili rastopljena čokolada ili neki drugi čokoladni namaz. Sastojci za nadjev su za pola kiflica jer sam pola radila klasično i punila ih marmeladom, a pola orasima i Nutellom. Probala sam samo Nutellu staviti kao nadjev i nije završilo uspješno jer se prebrzo rastopi pa iscuri van, a mljeveni orasi daju gustoću nadjevu pa nema tih problema, a okus je i bogatiji. 

Sastojci za tijesto: 1 margarin, 1 kiselo vrhnje, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli, 500g brašna.
Sastojci za nadjev i posip (mjerica je prazna čaša jogurta): ˝ čaše jogurta mljevenih oraha, 3 žlice Nutelle, šećer u prahu za posipanje.


Priprema:
Umijesiti tijesto, izvaljati tijesto na površini posutoj brašnom i rezati kružiće. Ako nemate oblik za rezanje, koristite čašu. Za nadjev pomiješati mljevene orahe i Nutellu. Na sredinu kružića staviti malo nadjeva. Po…

Advent u Grazu

Prošli sam vikend bila u Grazu na adventskom sajmu i oduševio me i grad i sajam. Ovo je jedan foto-putopis što sam vidjela u Grazu i kako izgleda sajam, nažalost nisam vidjela sve što se može vidjeti jer je to ipak bio jednodnevni izlet, ali će valjda biti još prilike.
Što vidjeti u Grazu:
zgrada Opere 
mauzolej Habsburgovaca 

katedrala i unutrašnjost katedrale 


Landhaus – štajerski parlament i jaslice od leda 


Murinsel – otok na Muri 

Nad gradom se uzdiže Schlossberg – utvrda na brdu – to je onaj dio koji nisam uspjela razgledati u potpunosti jer nije bilo vremena i pao je mrak.
Do Schlossberga se može doći stepenicama ili uspinjačom: 

štandovi na Schlossbergu 

Štandovi se nalaze i na trgu ispred gradske vijećnice: 

prekrasni drveni ukrasi za bor koje nisam kupila, a sada mi je žao, ali možda bude druge prilike: 

Miješani kruh sa sjemenkama

Danas većinu kruha koju kupimo u supermarketima je smrznuti kruh koji onda oni ispeku u supermarketu. U zadnje vrijeme pokušavam što manje kupovati taj kruh i mijesiti domaći, a najdraži mi je ovaj miješani kruh sa sjemenkama.
Sastojci: 500g bijelog brašna, 200g raženog brašna, 300g integralnog brašna, 2 žlice lanenih sjemenki, 2 žlice suncokretovih sjemenki, 1 žlica ulja, 1 žličica soli, mlake vode, 1 svježi kvasac, žličica šećera. 
Priprema:
Svježi kvasac rastopiti u mlakoj vodi s dvije žličice šećera i ostaviti da se digne. Pomiješati tri vrste brašna i sjemenke zajedno pa dodati ulje i sol te otopljeni kvasac. Mijesiti da bude mekano tijesto, ne dodavati previše brašna. Tijesto pokriti i ostaviti da se diže na toplom. Kada se tijesto udvostruči, oblikovati kruh te ostaviti da se još malo diže u limu. Pećnicu zagrijati na 200C i peći oko 50-60 minuta, ovisno koliko veliki kruh ste oblikovali.