utorak, 22. prosinca 2015.

Kiflice s orasima i Nutellom

Recept za kiflice s marmeladom objavila sam još prije četiri godine, a ovo je samo ideja kako marmeladu zamijeniti s čokoladnim punjenjem. Umjesto Nutelle može se koristiti ili rastopljena čokolada ili neki drugi čokoladni namaz. Sastojci za nadjev su za pola kiflica jer sam pola radila klasično i punila ih marmeladom, a pola orasima i Nutellom. Probala sam samo Nutellu staviti kao nadjev i nije završilo uspješno jer se prebrzo rastopi pa iscuri van, a mljeveni orasi daju gustoću nadjevu pa nema tih problema, a okus je i bogatiji. 


Sastojci za tijesto: 1 margarin, 1 kiselo vrhnje, 1 prašak za pecivo, prstohvat soli, 500g brašna.
Sastojci za nadjev i posip (mjerica je prazna čaša jogurta): ˝ čaše jogurta mljevenih oraha, 3 žlice Nutelle, šećer u prahu za posipanje.


Priprema:
Umijesiti tijesto, izvaljati tijesto na površini posutoj brašnom i rezati kružiće. Ako nemate oblik za rezanje, koristite čašu. Za nadjev pomiješati mljevene orahe i Nutellu. Na sredinu kružića staviti malo nadjeva. Poklopiti kružiće i zatvoriti ih prstima. Još jednom prijeći vilicom uz rub kiflice kako bi se tijesto što bolje spojilo. Peći u pećnici zagrijanoj na 180C oko 10-15minuta. Posuti šećerom u prahu.

subota, 19. prosinca 2015.

Advent u Grazu

Prošli sam vikend bila u Grazu na adventskom sajmu i oduševio me i grad i sajam. Ovo je jedan foto-putopis što sam vidjela u Grazu i kako izgleda sajam, nažalost nisam vidjela sve što se može vidjeti jer je to ipak bio jednodnevni izlet, ali će valjda biti još prilike.
Što vidjeti u Grazu:
zgrada Opere 

mauzolej Habsburgovaca 


katedrala i unutrašnjost katedrale 



Landhaus – štajerski parlament i jaslice od leda 



Murinsel – otok na Muri 


Nad gradom se uzdiže Schlossberg – utvrda na brdu – to je onaj dio koji nisam uspjela razgledati u potpunosti jer nije bilo vremena i pao je mrak.
Do Schlossberga se može doći stepenicama ili uspinjačom: 


štandovi na Schlossbergu 


Štandovi se nalaze i na trgu ispred gradske vijećnice: 


prekrasni drveni ukrasi za bor koje nisam kupila, a sada mi je žao, ali možda bude druge prilike: 


Osim raznih ukrasa na štandovima se mogu pojesti kobasice, Leberkäse, wafli itd., te popiti kuhano vino ili punč. 

nedjelja, 13. prosinca 2015.

Miješani kruh sa sjemenkama

Danas većinu kruha koju kupimo u supermarketima je smrznuti kruh koji onda oni ispeku u supermarketu. U zadnje vrijeme pokušavam što manje kupovati taj kruh i mijesiti domaći, a najdraži mi je ovaj miješani kruh sa sjemenkama.
Sastojci: 500g bijelog brašna, 200g raženog brašna, 300g integralnog brašna, 2 žlice lanenih sjemenki, 2 žlice suncokretovih sjemenki, 1 žlica ulja, 1 žličica soli, mlake vode, 1 svježi kvasac, žličica šećera. 

Priprema:
Svježi kvasac rastopiti u mlakoj vodi s dvije žličice šećera i ostaviti da se digne. Pomiješati tri vrste brašna i sjemenke zajedno pa dodati ulje i sol te otopljeni kvasac. Mijesiti da bude mekano tijesto, ne dodavati previše brašna. Tijesto pokriti i ostaviti da se diže na toplom. Kada se tijesto udvostruči, oblikovati kruh te ostaviti da se još malo diže u limu. Pećnicu zagrijati na 200C i peći oko 50-60 minuta, ovisno koliko veliki kruh ste oblikovali.