subota, 31. listopada 2015.

Đir po Ljubljani

Sunčano je vrijeme i pravi je trenutak da se ode na kakav mali izlet. Prijatelji su nam ovo ljeto uporno govorili kako su čuli da je Ljubljana jedan od najljepših gradova na svijetu čemu smo se mi smijali. Ove smo jeseni odlučili otići na jednodnevni izlet u Ljubljanu da se sami uvjerimo koliko je lijepa. Ljubljana nas je ugodno iznenadila, a ovo je preporuka što vidjeti u Ljubljani.
Trg Republike na kojem se nalazi Spomenik revolucije 

i zgrada Državnoga zbora Slovenije: 


Kongresni trg dobio je ime jer se tu održavao jedan od kongresa Svete alijanse. 


Na ovom se trgu nalaze Park zvijezda,


zgrada Slovenske filharmonije, 


Kranjski deželni dvorec je danas sjedište Sveučilišta u Ljubljani. 


Tu se nalaze i ostaci bunara iz rimskog doba. 


Ljubljanom prolazi rijeka Ljubljančica. 


Prešernov trg 


Spomenik slovenskom pjesniku Francu Prešernu. 


Trostruki most 



Ima još toga u Ljubljani, ali o tome u sljedećem postu. 

utorak, 27. listopada 2015.

Pljukanci s pancetom i rikulom

Pljukance sam već predstavila na blogu kao tradicionalno istarsko jelo. Za pripremu domaćih pljukanci potrebno je oko sat vremena. Jedan od meni omiljenih umaka koji ide s pljukancima jest umak od pancete i rikule. 

Sastojci za dvije osobe: 300g pljukanci, 60g pancete, 40g maslaca,1 žlica brašna, 40ml juhe, par listova rikule, vode u kojoj se kuhala tjestenina po potrebi, sol, papar. 


Priprema:
1. U slanu kipuću vodu ubaciti pljukance. Kuhati ih oko 10 – 15 minuta.
2. U međuvremenu na maslacu popržiti pancetu. Dodati žlicu brašna i popržiti brašno do žute boje. Dodati juhu i po potrebi vodu u kojoj se kuhaju pljukanci.
3. Kad se umak zgusne, dodati rikulu i pljukance. 


subota, 24. listopada 2015.

Pašteta od junećeg mesa iz juhe

Često nam se dogodi da ne pojedemo svu količinu mesa iz juhe pa je ovo jedna ideja što učiniti s mesom iz juhe koje niste stigli pojesti. 

Sastojci: 100g očišćenog i nasjeckanog mesa, 2 Zdenka sira, malo mrkvice iz juhe (pola manje) pola žličice senfa, 1 krastavac srednje veličine nasjeckan na manje komadiće, 4-5 žličica majoneze, po želji dodati 1 čili papričicu.
Priprema: Sve zajedno pomiješati i usitniti. 

nedjelja, 11. listopada 2015.

Domaći kruh

Recept za domaći kruh koji mi je baka izdiktirala:  



Sastojci:
1 kg brašna, 1 kocka svježeg kvasca, 1 žlica i pol soli, 3 žlice ulja, mlaka voda, 2 žličice šećera. 
Priprema: 
Svježi kvasac rastopiti u mlakoj vodi s dvije žličice šećera i ostaviti da se digne. U brašno dodati ulje i sol te otopljeni kvasac. Mijesiti da bude mekano tijesto, ne dodavati previše brašna. Baka kaže da što se više mijesi kruh to je bolji. Tijesto pokriti i ostaviti da se diže na toplom. Kada se tijesto udvostruči, oblikovati kruh te ostaviti da se još malo diže u limu. Pećnicu zagrijati na 200C i peći oko 50 minuta, ovisno koliko veliki kruh ste oblikovali. 



Ja sam kruh oblikovala na tri načina, ali sada kako to objasniti. Jedan je bio pravokutni: 



Jedan okrugli: 



Najlakše je napraviti okrugli kruh, oblikujete loptu sretan
I jedan kruhasti – ne znam kako ovaj oblik nazvati sretan


Nema do domaćeg kruha njami