Preskoči na glavni sadržaj

Pješice i biciklom po Parizu

Nakon što sam predstavila Louvre i Versailles slijede postovi posvećeni ostalim pariškim znamenitostima. Tako smo četvrti dan našeg boravka u Parizu krenuli od trga poznatog pod imenom Place de la Bastille. Tu se do 18. st. nalazio zloglasni zatvor koji je sagrađen još u 14. st. i koji je četiri stoljeća simbolizirao kraljev apsolutizam. 

Od ovog smo važnog trga za francusku povijest krenuli pješke prema još jednom trgu – Place de la Republique – čijim središtem dominira kip Republike. 


Ovaj je trg poprilično prometan i obližnje su ulice prepune dućana. Mi smo se s ovog trga spuštali prema Notre Dame ulicom Temple u kojoj je bilo 90% dućana s nakitom.
Na trgu Place de l' Hotel de Ville su od 14. do 19. st. bile mnoge egzekucije. U samom Hotel de Ville uhićen je i Robespierre, a zgrada danas služi kao gradska vijećnica. 


Katedrala Notre Dame nalazi se na jednom od dva prirodna otoka na rijeci Seine – Ile de la Cite. To je još od 3. stoljeća bilo središte grada. Ispred katedrale dočekao nas je manji red, ali smo nakon 10-ak minuta već bili unutra. Ulaz u katedralu je besplatan, ali se zato naplaćuje uspon na tornjeve. Gradnja katedrale započela je još sredinom 12. st., a završena je sredinom 14. st. Katedrala je gotovo srušena za vrijeme revolucije, a u njoj je 1804. Napoleon okrunjen za cara. Ova je katedrala inspirirala Victora Hugoa da joj posveti roman. 


Detalji s katedrale i iz unutrašnjosti: 



Na otočiću se uz ovu famoznu katedralu nalazi i palača pravde – Palace de la Justice, a uz nju i Sainte-Chapelle. 


Još se jedna lijepa zgrada nalazi na otočiću - La Conciergerie - koja je od 16. st. služila kao zatvor pa je tu bila zatvorena i Maria Antoaneta. 


Prešavši most stigli smo do trga - Place de la Chatelet - kojim dominiraju fontana sa sfingama i toranj Saint Jacques. 



Produžili smo prema Beaubourgu jer se tamo nalazio restoran u kojem smo jeli. 


Na platou Beaubourg nalazi se muzej moderne umjetnosti Centre Georges Pompidou. 


Fotografija iz unutrašnjosti: 


Nakon ručka uputili smo se prema Forumu Les Halles.
Na putu smo ugledali jednu fontanu – Fontaine des innocents – za koju sam kasnije pročitala da je najstarija fontana u Parizu, a izrađena je u 16. st.


Les Halles je jedna od najstarijih četvrti Pariza. Tu se nalazila velika tržnica koja je 1969. premještena, a 1979. je otvoren Forum des Halles koji je zapravo veliki šoping centar koji se nalazi ispod zemlje. Od 2010. radi se na izmjeni ovog šoping centra koji bi trebao biti završen 2016. godine.


Odmah u blizini nalaze se crkva St. Eustache i Bourse du Commerce. 



Tu smo u parku iznajmili bicikle i krenuli na Montmartre – jedan od najpitoresknijih četvrti Pariza. To je četvrt koja se nalazi na 130 m visokom brdu kojim dominira bazilika Sacre – Cour. Uspevši se do ove četvrti shvatili smo da je drukčija od drugih četvrti Pariza. U parku smo na parkiralištu za bicikle parkirali bicikle kada su nam ,,gospoda'' iz parka počela dovikivati: ,,Mister, hashish, cocaine? Madame, hashish, cocaine?'' Tu se nalazi brdo trgovina koje obiluju kičem.
Nakon što smo prošli kroz nekoliko ,,kičastih'' ulica stigli smo do središnje građevine do Montmartrea. Gradnja ove bazilike započela je 1876., a završena je 1919. Ulaz u baziliku je besplatan. 



Pogled na Pariz i na toranj Montparnasse. 


Do bazilike se trebalo uspeti stepenicama, a tko je lijen može se do bazilike odvesti uspinjačom – kartom koja vrijedi i za metro. 



Ova je četvrt poznata i po groblju na kojem su pokopane poznate povijesne ličnosti, npr. Degas, Zola, Dumas, Heine, Berlioz, Offenbach i dr. Nismo bili na groblju jer mi se osobno čini morbidnim posjećivati grobove poznatih. U blizini groblja nalazi se i poznati Moulin Rouge koji je osnovan još 1889. 


Mi smo se s Montmartrea spuštali u grad biciklima i usput fotografirali još neke poznate pariške znamenitosti:
Le Galeries Lafayette – jedna od najvećih robnih kuća u Parizu, ljudi su čekali u redu da uđu. 


Opera Garnier – izgrađena je u 19. st. i predstavlja jednu od najtipičnijih zgrada iz doba Napoleona III. 


La Madeleine – dao je izgraditi Napoleon I. u spomen na njegovu veliku armiju, a nakon njegova pada prenamijenjena je u crkvu posvećenu Mariji Magdaleni. 


Ovaj post je pomalo dug, ali kad je Pariz tako osebujan.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Liker od trava

Moja nona (baka) radi različite likere, a ja sam odlučila napraviti liker od trave jer mi je taj nekako najbolji od njenih. Ovo nije obična travarica jer obiluje raznim okusima. Liker je lako napraviti, samo se skupe sastojci, pomiješaju i procijedi se. 

Sastojci: x 3 vrha ružmarina x 3 lista bosiljka (bašelka) x 3 lista koromača x 5 listova lovora (lavrika) x 5 listova kadulje (slavuja) x 60 listova limunske trave (erba luiđa) x 1 limun na kriške x 300g šećera x 1 litra rakije.
Priprema: 1. Sve sastojke pomiješati u posudi, zatvoriti posudu i ostaviti na mračnom mjestu 30 dana. 2. Nakon 30 dana procijediti i staviti u boce. Napomena: od ove količine sastojaka dobije se oko 1, 2 litre likera.

Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)