Pješice i biciklom po Parizu II. i uz rijeku Seine

Naš zadnji dan u Parizu, započeli smo šetnjom s trga Place Charles de Gaulle gdje se nalazi Slavoluk pobjede (Arc de Triomphe). Gradnja ovog simbola Napolenove vojne moći trajala je 30 godina (1806. – 1836.). Podzemnim stepenicama može se doći ispod slavoluka, a ako platite ulaznicu možete se i popeti na slavoluk. 

Veličinu slavoluka uvidjeli smo tek kad smo mu se približili. 


Biciklom smo se od Slavoluka pobjede dovezli do trga Trocadero na kojem se nalazi Palais de Chaillot. 



S ovog se mjesta pruža prekrasan pogled na Eiffelov toranj. Jedan od najpoznatijih simbola Pariza koji je izrađen 1889. za svjetsku izložbu. 


Pogled ispod Eiffela na Palais de Chaillot. 


Nakon što smo se odmorili na Champ de Mars, parku koji se nalazi ispred Eiffelova tornja, krenuli smo dalje. Na kraju tog parka nalazi se Ecole Militaire – vojna škola nastala u 18. st. 


Odmah u blizini nalazi se kompleks Les invalides koji je dao sagraditi Luj XIV. za vojne invalide, a danas se tu nalaze muzejski prostori. Tu se nalazi i sarkofag Napoleona Bonapartea. 


Biciklom smo krenuli u jednu od poznatijih pariških četvrti - Montparnasse – poznato okupljalište umjetnika od 1920. – 1940. I ova je četvrt kao i Montmartre poznata po svom groblju na kojem su između ostalog pokopani Baudelaire i Maupassant. Četvrt je poznata i po željezničkom kolodvoru i po Montparnasse tornju. 


Sljedeća postaja bili su parkovi palače Luxemburg gdje smo se odlučili odmoriti. Ovu palaču kupila je u 17. st. i nadogradila Maria de Medici koja nakon smrti svog supruga kralja Henrika IV. nije više htjela živjeti u Louvreu. 


Nakon kraćeg izležavanja u parku krenuli smo do latinske četvrti. Tu se nalaze Pantheon – crkva iz 18. st. i Sorbonna – pariško sveučilište. 



U ovoj se četvrti po meni nalaze najživopisnije ulice – onako pravo turističke s mnogo malih restorančića i suvenirnica. 


Kako se Pariz nalazi na rijeci Seine onda slijedi nekoliko fotografija pariških mostova.
Uz rijeku Seine postoji biciklistička staza pa se možete uz nju lijepo provozati što smo jedno popodne mi učinili i na taj način se iz grada vratili u hotel. Pariški mostovi na rijeci Seine.
Pont Alexandre III. 


Pont Royal 


Pont des Arts 


Na tom mostu i uz metalnu ogradu na obali mogu se zakačiti ljubavni lokoti. 


Pont Neuf 


Pont de Austerlitz 


Pont de Bercy 


Po rijeci se možete provozati brodom. 


Uz rijeku ima i lijepih šetnica i kafića: 


Ima i uređenih plaža: 


Primjedbe

  1. Super ti je bio ovaj serijal s putovanja. Iznenadilo me kolko ste toga uspjeli obići za pet dana, odlična organizacija :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar