Preskoči na glavni sadržaj

Pješice i biciklom po Parizu II. i uz rijeku Seine

Naš zadnji dan u Parizu, započeli smo šetnjom s trga Place Charles de Gaulle gdje se nalazi Slavoluk pobjede (Arc de Triomphe). Gradnja ovog simbola Napolenove vojne moći trajala je 30 godina (1806. – 1836.). Podzemnim stepenicama može se doći ispod slavoluka, a ako platite ulaznicu možete se i popeti na slavoluk. 

Veličinu slavoluka uvidjeli smo tek kad smo mu se približili. 


Biciklom smo se od Slavoluka pobjede dovezli do trga Trocadero na kojem se nalazi Palais de Chaillot. 



S ovog se mjesta pruža prekrasan pogled na Eiffelov toranj. Jedan od najpoznatijih simbola Pariza koji je izrađen 1889. za svjetsku izložbu. 


Pogled ispod Eiffela na Palais de Chaillot. 


Nakon što smo se odmorili na Champ de Mars, parku koji se nalazi ispred Eiffelova tornja, krenuli smo dalje. Na kraju tog parka nalazi se Ecole Militaire – vojna škola nastala u 18. st. 


Odmah u blizini nalazi se kompleks Les invalides koji je dao sagraditi Luj XIV. za vojne invalide, a danas se tu nalaze muzejski prostori. Tu se nalazi i sarkofag Napoleona Bonapartea. 


Biciklom smo krenuli u jednu od poznatijih pariških četvrti - Montparnasse – poznato okupljalište umjetnika od 1920. – 1940. I ova je četvrt kao i Montmartre poznata po svom groblju na kojem su između ostalog pokopani Baudelaire i Maupassant. Četvrt je poznata i po željezničkom kolodvoru i po Montparnasse tornju. 


Sljedeća postaja bili su parkovi palače Luxemburg gdje smo se odlučili odmoriti. Ovu palaču kupila je u 17. st. i nadogradila Maria de Medici koja nakon smrti svog supruga kralja Henrika IV. nije više htjela živjeti u Louvreu. 


Nakon kraćeg izležavanja u parku krenuli smo do latinske četvrti. Tu se nalaze Pantheon – crkva iz 18. st. i Sorbonna – pariško sveučilište. 



U ovoj se četvrti po meni nalaze najživopisnije ulice – onako pravo turističke s mnogo malih restorančića i suvenirnica. 


Kako se Pariz nalazi na rijeci Seine onda slijedi nekoliko fotografija pariških mostova.
Uz rijeku Seine postoji biciklistička staza pa se možete uz nju lijepo provozati što smo jedno popodne mi učinili i na taj način se iz grada vratili u hotel. Pariški mostovi na rijeci Seine.
Pont Alexandre III. 


Pont Royal 


Pont des Arts 


Na tom mostu i uz metalnu ogradu na obali mogu se zakačiti ljubavni lokoti. 


Pont Neuf 


Pont de Austerlitz 


Pont de Bercy 


Po rijeci se možete provozati brodom. 


Uz rijeku ima i lijepih šetnica i kafića: 


Ima i uređenih plaža: 


Primjedbe

  1. Super ti je bio ovaj serijal s putovanja. Iznenadilo me kolko ste toga uspjeli obići za pet dana, odlična organizacija :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Liker od trava

Moja nona (baka) radi različite likere, a ja sam odlučila napraviti liker od trave jer mi je taj nekako najbolji od njenih. Ovo nije obična travarica jer obiluje raznim okusima. Liker je lako napraviti, samo se skupe sastojci, pomiješaju i procijedi se. 

Sastojci: x 3 vrha ružmarina x 3 lista bosiljka (bašelka) x 3 lista koromača x 5 listova lovora (lavrika) x 5 listova kadulje (slavuja) x 60 listova limunske trave (erba luiđa) x 1 limun na kriške x 300g šećera x 1 litra rakije.
Priprema: 1. Sve sastojke pomiješati u posudi, zatvoriti posudu i ostaviti na mračnom mjestu 30 dana. 2. Nakon 30 dana procijediti i staviti u boce. Napomena: od ove količine sastojaka dobije se oko 1, 2 litre likera.

Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)