Pariz - upute za organizaciju putovanja i naš prvi dan

Ove sam godine poprilično zapustila blog iz jednog jednostavnog razloga što nisam imala vremena pa ću to pokušati nadoknaditi dok sam na godišnjem. Dosta se putovalo pa će uslijediti serija putopisa. Današnji će post biti malo suhoparan jer ću iznijeti informacije koje mogu zatrebati nekome ukoliko si sam organizira putovanje. Odavno sam pobornica samostalnog organiziranja putovanja, ali je na to trebalo i mog najdražeg nagovoriti.
Prošli smo se tjedan vratili s petodnevnog izleta koji smo proveli u Parizu pa ću predstaviti grad koji nas je posve oduševio.
Pariz mi je već neko vrijeme bio na listi želja pa sam vrlo često pretraživala Ryanairovu stranicu u potrazi za što jeftinijim letom. U lipnju sam napokon pronašla jeftin povratni let koji je odgovarao našem budžetu, za 57 eura iz Trevisa (mjesta i aerodroma u blizini Venecije), od nas udaljenog oko 3 sata vožnje automobilom, Google Maps kaže da je od Zagreba nekih 4 sata. 

Kako je Ryanair niskotarifna kompanija onda treba znati da avion ne leti na jedan od pariških aerodroma, već na sat vremena vožnje udaljeni aerodrom u Beauvaisu. Od aerodroma vozi autobus do grada (parkiralište Pershing kod Porte Maillot), cijena jednosmjerne karte (ne postoji mogućnost kupnje povratne karte) iznosi 17€, a ukoliko je kupite on-line (http://tickets.aeroportbeauvais.com/Information.aspx) ta je cijena 15,90. Smještaj smo rezervirali preko Bookinga, odabrali smo aparthotel Saint Maurice udaljen oko 8 km od centra grada zbog vrlo niske cijene (oko 1400kn za 2 osobe i 5 noćenja). Smještaj je bio u redu, jedina ,,mana'' je udaljenost od centra grada, iako se u blizini nalazi metro stanica, do grada metroom treba oko 30-ak minuta.
Dvije fotografije iz naše četvrti: 



Stigavši u Pariz krenuli smo u naše kratko razgledavanje. Kada sam na internetu proučavala kartu grada, potez od Porte Maillota, gdje nas je iskrcao autobus, do trga Concorde, gdje smo se trebali ukrcati na metro za hotel, nije uopće izgledao tako dug kako je na kraju ispao. Prva poznata znamenitost Pariza koju smo vidjeli bio je Slavoluk pobjede (Arc de Triomphe). 


Onda smo krenuli u šetnju Avenijom Champs-Elysees koja je izgledala kao da joj nema kraja. 


Nakon šetnje kroz Champs-Elysees i park stigli smo do našeg pješačkog odredišta – Place de la Concorde. Riječ concorde na francuskom znači sloga, ali tamo su se odvijali događaji koji zapravo reflektiraju neslogu. Na tom se trgu prvotno nalazio kip Luja XVI., a onda za vrijeme Francuske revolucije giljotina na kojoj su pogubljeni: Luj XVI., Maria Antonietta, Danton, Robespierre i mnogi drugi. Današnji je izgled trg dobio u razdoblju između 1836. i 1840., a krasi ga egipatski obelisk iz doba Ramzesa II. koji je kralju Luju Filipu 1831. darovao Muhamed Ali Egipatski. 


Predvečer smo se vratili u grad i dočekali zalazak sunca uz Eiffelov toranj. 


Primjedbe