Preskoči na glavni sadržaj

Pariz - upute za organizaciju putovanja i naš prvi dan

Ove sam godine poprilično zapustila blog iz jednog jednostavnog razloga što nisam imala vremena pa ću to pokušati nadoknaditi dok sam na godišnjem. Dosta se putovalo pa će uslijediti serija putopisa. Današnji će post biti malo suhoparan jer ću iznijeti informacije koje mogu zatrebati nekome ukoliko si sam organizira putovanje. Odavno sam pobornica samostalnog organiziranja putovanja, ali je na to trebalo i mog najdražeg nagovoriti.
Prošli smo se tjedan vratili s petodnevnog izleta koji smo proveli u Parizu pa ću predstaviti grad koji nas je posve oduševio.
Pariz mi je već neko vrijeme bio na listi želja pa sam vrlo često pretraživala Ryanairovu stranicu u potrazi za što jeftinijim letom. U lipnju sam napokon pronašla jeftin povratni let koji je odgovarao našem budžetu, za 57 eura iz Trevisa (mjesta i aerodroma u blizini Venecije), od nas udaljenog oko 3 sata vožnje automobilom, Google Maps kaže da je od Zagreba nekih 4 sata. 

Kako je Ryanair niskotarifna kompanija onda treba znati da avion ne leti na jedan od pariških aerodroma, već na sat vremena vožnje udaljeni aerodrom u Beauvaisu. Od aerodroma vozi autobus do grada (parkiralište Pershing kod Porte Maillot), cijena jednosmjerne karte (ne postoji mogućnost kupnje povratne karte) iznosi 17€, a ukoliko je kupite on-line (http://tickets.aeroportbeauvais.com/Information.aspx) ta je cijena 15,90. Smještaj smo rezervirali preko Bookinga, odabrali smo aparthotel Saint Maurice udaljen oko 8 km od centra grada zbog vrlo niske cijene (oko 1400kn za 2 osobe i 5 noćenja). Smještaj je bio u redu, jedina ,,mana'' je udaljenost od centra grada, iako se u blizini nalazi metro stanica, do grada metroom treba oko 30-ak minuta.
Dvije fotografije iz naše četvrti: 



Stigavši u Pariz krenuli smo u naše kratko razgledavanje. Kada sam na internetu proučavala kartu grada, potez od Porte Maillota, gdje nas je iskrcao autobus, do trga Concorde, gdje smo se trebali ukrcati na metro za hotel, nije uopće izgledao tako dug kako je na kraju ispao. Prva poznata znamenitost Pariza koju smo vidjeli bio je Slavoluk pobjede (Arc de Triomphe). 


Onda smo krenuli u šetnju Avenijom Champs-Elysees koja je izgledala kao da joj nema kraja. 


Nakon šetnje kroz Champs-Elysees i park stigli smo do našeg pješačkog odredišta – Place de la Concorde. Riječ concorde na francuskom znači sloga, ali tamo su se odvijali događaji koji zapravo reflektiraju neslogu. Na tom se trgu prvotno nalazio kip Luja XVI., a onda za vrijeme Francuske revolucije giljotina na kojoj su pogubljeni: Luj XVI., Maria Antonietta, Danton, Robespierre i mnogi drugi. Današnji je izgled trg dobio u razdoblju između 1836. i 1840., a krasi ga egipatski obelisk iz doba Ramzesa II. koji je kralju Luju Filipu 1831. darovao Muhamed Ali Egipatski. 


Predvečer smo se vratili u grad i dočekali zalazak sunca uz Eiffelov toranj. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Liker od trava

Moja nona (baka) radi različite likere, a ja sam odlučila napraviti liker od trave jer mi je taj nekako najbolji od njenih. Ovo nije obična travarica jer obiluje raznim okusima. Liker je lako napraviti, samo se skupe sastojci, pomiješaju i procijedi se. 

Sastojci: x 3 vrha ružmarina x 3 lista bosiljka (bašelka) x 3 lista koromača x 5 listova lovora (lavrika) x 5 listova kadulje (slavuja) x 60 listova limunske trave (erba luiđa) x 1 limun na kriške x 300g šećera x 1 litra rakije.
Priprema: 1. Sve sastojke pomiješati u posudi, zatvoriti posudu i ostaviti na mračnom mjestu 30 dana. 2. Nakon 30 dana procijediti i staviti u boce. Napomena: od ove količine sastojaka dobije se oko 1, 2 litre likera.

Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)