Preskoči na glavni sadržaj

Pariški parkovi, prijevozna sredstva i još ponešto

Ovo je zadnji post o Parizu u kojem će biti riječi o prekrasnim pariškim parkovima, o prijevozu te još ponešto.
Za naše istraživanje Pariza koristili smo više prijevoznih sredstava: metro, bicikl, željeznicu i naravno naše noge.
Što se tiče metroa, Pariz ima poprilično razgranatu mrežu podzemne željeznice. Cijena jedne karte dođe 1,7 €, a vrijedi sat vremena vožnje. S jednom kartom možete kombinirati više linija, ali uvijek ostajući ,,ispod zemlje''. Svakako se isplati kupiti Ticket+, za 14,10 € dobit ćete 10 karata.
Unutar metro stanica reklamira se svašta pa tako i Hrvatska: Mljet i Šibenik. 

Odlično i brzo prijevozno sredstvo jest bicikl. Biciklisti imaju posebnu traku ulice ili ju pak dijele s autobusom i taksijem. Mi smo koristili sustav Velib.
Može se kupiti više vrsta karata, ali su za turiste vjerojatno najbolje jednodnevna karta (1,70 €) ili sedmodnevna (8€). Kartu možete kupiti online ili na automatima po gradu koji se nalaze uz parkirališta za bicikle. Kada kupujete kartu na automatu, automatski vam skidaju 150€ kao garanciju da ćete bicikl vratiti. Novac su nam vratili na račun za otprilike tjedan dana umanjen za iznos karte i vožnje. Naime, prvih 30 min. svake vožnje je besplatno, odnosno u cijeni karte, a svakih dodatnih pola sata se naplaćuje. Ovaj sustav ima više od 20 000 bicikala po cijelom Parizu parkiranih na 1800 parkirnih postaja na svakih 300m. Sve funkcionira na način da uzmete bicikl, odvezete se, parkirate pa možda prošećete pa uzmete drugi bicikl itd. Parkirne postaje mogu se tražiti pomoću aplikacije na mobitelu ili pomoću mape na automatu. 


Parkirna postaja kod Hotela de Ville.


Osim vožnje biciklom oduševila nas je i francuska neposrednost u provođenju vremena po parkovima. U gotovo svakom parku možete ležati na travi i jesti hranu koju ste si donijeli. U parkovima u kojima nije dopušteno ležanje postoji brdo metalnih stolica u kojima se možete odmoriti. Mi smo imali malu dekicu sa sobom, ali smo primijetili kako Francuzi bez problema legnu na travu bez obzira imaju li bijelu košulju i hlače od odijela ili trenirku. Predstavljam parkove u kojima smo i mi odmarali.
Nama najdraži park za odmaranje i s najljepšim pogledom: Champ de Mars. Uz malo francuskog vina i sira ne može nedostajati romantike. 


Preko puta Louvrea nalaze se vrtovi Tuileries na čijem se početku nalazi slavoluk Carrousel. 


U ovom se parku ne može ležati po travi, ali se po njemu nalazi brdo metalnih zelenih stolica na kojima se možete odmoriti. 


U sklopu parku ima i lunapark. 


Parkom šeću policajci na konjima. 


Još jedan prekrasan park: vrtovi palače Luxemburg 


U ovom parku može se ležati, a podosta njih je ovdje vježbalo. 


I mali parkovi imaju svoju draž: Rene Viviani u neposrednoj blizini katedrale Notre Dame. 


Još jedan mali parkić u kojem se može predahnuti preko puta St. Eustachea i Les Hallesa. 


Podno bazilike Sacre Cour se također na travi može odmoriti: 


Što se tiče hrane i restorana, najviše izbora restorana ima u Latinskoj četvrti oko crkve St. Severin. 


Tko si može priuštiti po cijelom Parizu ima ribljih restorana koji u ,,izlogu'' nude velik izbor morskih plodova.


U pariškim restoranima po ulicama Pariza zamijetili smo jako male stolove, takvi stolovi su kod nas u kafićima, ali to daje šarm tim restorančićima. 


Ima mnogo manjih trgovina u kojima možete kupiti baguette sa svim i svačim i macaronse. 


Kako nam je ovo bilo treće putovanje ove godine, onda smo pazili na što trošimo novac pa smo jeli ili u McDonaldsu ili u Flunchu. Flunch je francuski lanac self-servicea u kojem za pristojne novce možete jesti jako puno. 


Obrok koji se sastojao od komada mesa plus priloga po želji i to koliko stane na tanjur, kruha i deserta za dvije osobe varirao je od 17do19€, a piće smo imali svoje. 



Hranom završavam ovaj post jer ipak je ovo i gastro blog. 

Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Liker od trava

Moja nona (baka) radi različite likere, a ja sam odlučila napraviti liker od trave jer mi je taj nekako najbolji od njenih. Ovo nije obična travarica jer obiluje raznim okusima. Liker je lako napraviti, samo se skupe sastojci, pomiješaju i procijedi se. 

Sastojci: x 3 vrha ružmarina x 3 lista bosiljka (bašelka) x 3 lista koromača x 5 listova lovora (lavrika) x 5 listova kadulje (slavuja) x 60 listova limunske trave (erba luiđa) x 1 limun na kriške x 300g šećera x 1 litra rakije.
Priprema: 1. Sve sastojke pomiješati u posudi, zatvoriti posudu i ostaviti na mračnom mjestu 30 dana. 2. Nakon 30 dana procijediti i staviti u boce. Napomena: od ove količine sastojaka dobije se oko 1, 2 litre likera.

Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)