Louvre i njegovo muzejsko blago

Drugi dan našeg boravka u Parizu bio je posvećen obilasku jednog od najpoznatijih svjetskih muzeja: Louvreu. Iako je bila subota i čitala sam naveliko o tome kako se po sat – dva čeka za ulazak u muzej, a onda isto toliko i za kupnju karte, odlučili smo riskirati. Muzej radi od 9 do 18 svakim danom osim utorka. Stigavši oko 9 i pol ispred poznate staklene piramide, ostali smo ugodno iznenađeni – red je činilo oko 30-ak ljudi što je značilo da ćemo u roku od 5 minuta ući u muzej. Još nam je 5 minuta trebalo za kupnju karata – 15 € je cijena ulaznice i nakon samo 10 minuta provedenih čekajući u redu mogli smo krenuti u razgledavanje ovog famoznog muzeja. 

Louvre je prvotno sagrađen kao utvrda. Krajem 12. stoljeća dao ga je sagraditi kralj Luj August prije svog odlaska u 3. križarski rat, a trebao je obraniti grad dok je on bio u pohodu. Kroz stoljeća se utvrda mijenjala, rušila, nadograđivala, a muzej postaje 1793. Dio kompleksa nestao je u požaru 1871., a 1981. započeo je projekt ,,Grand Louvre'' koji je završen 1993. Tada je muzej poprimio izgled koji ima danas izgradnjom male i velike staklene piramide. Muzej obuhvaća antičku građu Istoka i Bliskog istoka, Egipta, Grčke, Rima, Mediterana, islamsku umjetnost, slikarska i kiparska umjetnička djela, umjetnička djela iz Azije, Afrike, Oceanije i Amerike smještena u tri paviljona: Richelieu, Sully i Denon. 


Odlučili smo krenuti od paviljona Denon pa prema Sully i naposljetku Richelieu.
Prvo poznato umjetničko djelo koje smo vidjeli: Nika iz Samotrake.


Na prvom katu paviljon Denon nalaze se slikarska djela talijanskih, francuskih i španjolskih slikara. 


U ovom se paviljonu nalazi i jedna od najpoznatijih svjetskih slika Da Vincijeva Mona Lisa - po mom mišljenju precijenjena. Oko te slike koja se čuva u staklu, ograđene i pod zaštitom čuvara, bila je jedna od najvećih gužvi u muzeju. 


Moram priznati da su meni općenito slikarska djela dosadna, a puno su mi zanimljivije skulpture i monumentalna djela. U prizemlju paviljona Denon nalaze se umjetnička djela iz Afrike, Azije, Oceanije i Amerike. Poprilično zanimljiva djela koja se podosta razlikuju od umjetničkih djela Europe, sjeverne Afrike i Bliskoga istoka. 


Tu smo neočekivano vidjeli i nešto što nas je u potpunosti oduševilo - skulpturu sa Uskršnjeg otoka poznatu pod nazivom moai. 


Na istom katu nalaze se i poznata kiparska djela kao Michellangelov Umirući rob: 


U prostorima paviljona Denon nalaze se etruščanska i rimska antička djela pa tako i poznati etruščanski sarkofag: 


Tu smo se nagledali bisti poznatih i nepoznatih Rimljana, golih i odjevenih božanstava. 


Od kraja 2012. godine postoji i izložbeni prostor posvećen islamskoj umjetnosti. 


U mezaninu paviljona Sully može se razgledati srednjovjekovni Louvre: 


U prizemlju i na prvom katu paviljona Sully može se uživati u egipatskoj umjetnosti: 





Kroz paviljone Sully i Richelieu u prizemlju se prostiru umjetnička djela Bliskog istoka, antičkog Iraka i Mezopotamije: 




I za kraj još malo kipova iz dvorana Cour Marly i Cour Puget u paviljonu Richelieu: 



Ovaj je muzej zasigurno jedan od najljepših muzeja koje sam posjetila. 

Primjedbe