Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od studeni, 2013

Pita s Nutellom

Već sam pisala da volim kolače i torte s prhkim tijestom zbog lakoće i brzine pravljenja. Ova je pita jedan od takvih jednostavnih i brzih recepata. Umijesi se tijesto, a dok se tijesto hladi izmiješa se nadjev i onda sve u kalup. Pečenje, malo hlađenja i degustacija.

Sastojci za prhko tijesto: x 300g brašna, x 90g maslaca/margarina, x 100g šećera, x 1 jaje,          x 1 vanilin šećer, x 1 žličica praška za pecivo.


Sastojci za nadjev: x 150g Nutelle, x 200ml vrhnja za šlag, x 1 jaje.

Priprema:
1. Jaje istući sa šećerom pomiješanim s vanilin šećerom. Dodati maslac i brašno pomiješano s praškom za pecivom. Od tijesta oblikovati kuglu, umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak da se stisne na pola sata.
2. U međuvremenu pripremiti nadjev: jaje pomiješati sa slatkim vrhnjem te dodati Nutellu. 
3. Dio tijesta utisnuti u kalup, a dio tijesta staviti uz rub tijesta i pritisnuti uz stjenku kalupa da se dobije ograda, visoka otprilike 2 cm.
4. Nadjev uliti u tijesto.
5. Peći oko 35 minuta…

Bakin kolač od jogurta s komadićima čokolade

Nakon niza putopisa iz Bosne slijedi jedan jednostavan recept. Moram priznati da dugo nisam ništa ni slanog ni slatkog kuhala (zbog stručno ispita) pa sam nekako izgubila inspiraciju. Zato sam odlučila posegnuti za jednim bakinim jednostavnim receptom. U njenoj knjižci recept stoji pod imenom Kolač jogurt (Daisy). Napravila sam samo jednu izmjenu umjesto voća dodala sam gorku čokoladu.

Sastojci: x čvrsti jogurt, x 1 čaša (prazan jogurt) šećera, x 2 čaše brašna, x ½ čaše ulja, x 1 prašak za pecivo, x 1 vanilin šećer, x 2 jaja, x 90g gorke čokolade.

Priprema: 1.Jaja pomiješati sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo. Miješati pa dodati jogurt te ulje. Na kraju dodati isjeckanu gorku čokoladu. 2.Smjesu uliti u kalup te peći u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180C 20 minuta. 3.Ostaviti da se ohladi i posuti šećerom u prahu.
Kolač se jednostavno priprema, sastojci su uobičajeni te je ukusan i lagan i sigurno će brzo nestati.