ponedjeljak, 12. kolovoza 2013.

Pizza Caprese i čokoladni kolač s bananom

Trebalo je iskoristiti mozzarellu kojoj je trebao isteći rok trajanja i bananu koja je počela truljeti pa su tako nastali ova jednostavna pizza i kolač.  


Najprije ideja za jednu pizzu. Recept za tijesto  je uvijek  isti
sastojci za nadjev
x otprilike 100ml salse ili pasirane rajčice, 
x malo vrhnja za kuhanje,  x 1 paket mozzarele,  x mini rajčice ili obične rajčice,  
x origano za posipanje. 
x listovi bosiljka,



Priprema:
1. Tijesto za pizzu namazati salsom od rajčice, preliti vrhnjem za kuhanje te rasporediti izrezanu mini rajčicu. Staviti peći u pećnicu zagrijanu na 200C. 
2. Nakon deset minuta izvaditi pizzu i rasporediti mozzarellu te vratiti još 10 minuta u pećnicu. 
3. Prije posluživanja posuti origanom i listovima bosiljka. 



Kolač je vrlo jednostavan i brz za pripremu, a pogodan za nošenje na more.
Recept je nastao prilagodbom recepta s linka

Sastojci:
x 100g šećera,
x 50 g mekanog maslaca, x 1 zrela banana,
x 2  jaja, x 1 žličica praška za pecivo, x 1 vanilin šećer,
x 100g brašna,
x 100g crne čokolade.


Priprema: 
1. Rastopiti čokoladu. ( Ja sam je pustila da se rastopi na suncu.)
2. U posudu s rastopljenom čokoladom dodati maslac, pomiješani šećer s vanilin šećerom i izmiksati. Dodati komadiće banane izmiksati. Dodajte jedno po jedno jaje i miksati, a na kraju dodati i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
3. Uliti smjesu u lim za pečenje.
4. Peći 15 minuta u pećnici unaprijed zagrijanoj na 180°C.
©Amaterka. Sva prava pridržana. 

srijeda, 7. kolovoza 2013.

Pita sa sirom i limunom

Ne znam kako preživljavate ove vrućine, ali ja jedva pa se ne približavam ni štednjaku ni laptopu. Ova pita/torta ''stoji'' na fejsu  već tjedan dana pa sam danas odlučila da je krajnje vrijeme da se pojavi i na blogu. Jednostavna pita, a nakon što se dobro ohladi u hladnjaku i osvježavajuća. Meni su među dražima kolači i torte od prhkog tijesta jer se tijesto brzo umijesi, a dok se ''hladi'' u hladnjaku vrlo se brzo pripremi i nadjev onda se sve lijepo utisne u kalup, sve zajedno ispeče i nakon što se ohladi se degustira.  Nema ni hlađenja biskvita, ni preciznog prepolovljavanja biskvita pa hlađenja kreme pa ukrašavanja itd. Samo umijesi, nadjeni, ispeci i ohladi.  Počela sam pisati gluposti od prevelikog izlaganja suncu, evo recepta:


Sastojci za tijesto: 
x 300g brašna, 
x 1 žličica praška za pecivo, 
x 100g šećera,
x 1 vanilin šećer, 
x 140g maslaca,
x 1 jaje.

Sastojci za nadjev: 
x 100g šećera,
x 1 vanilin šećer,
x 500g svježeg sira,
x 2 jaja,
x sok jednog limuna,
x korica jednog limuna. 



Priprema: 
1. Jaje istući sa šećerom pomiješanim s vanilin šećerom. Dodati maslac i brašno pomiješano s praškom za pecivom. Od tijesta oblikovati kuglu, umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak da se stisne na pola sata. 
2. U međuvremenu pripremiti nadjev: svježi sir pomiješati sa šećerom , vanilin šećerom, jajima, sokom i naribanom koricom limuna. 
3. Dio tijesta utisnuti u kalup, a dio tijesta staviti uz rub tijesta i pritisnuti uz stjenku kalupa da se dobije ograda, visoka otprilike 2 cm. 
4. Nadjev uliti u tijesto.
5. Peći oko 45 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.

6. Ostaviti pitu u hladnjaku da se ohladi pa poslužiti.


© Amaterka. Sva prava pridržana.