Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od lipanj, 2012

Voćna torta s marelicama/Fruit Cake with Apricots

For Recipe in English go down
Nakon što godinama marelice nisu davale gotovo ništa plodova, ove su godine krcate i ne znamo što bismo s njima. Prvo su na red došli voćna torta, marmelada i kompot: 
Ovo je još jedan recept iz mamine knjižice, samo malčice izmijenjen: 
Sastojci za tijesto: 
x 120g maslaca/margarina
x 60g šećera
x 1 vanilin šećer
x 2 jaja
x naribana korica limuna
x prstohvat soli
x 240g brašna
x 1/2 praška za pecivo. 
Sastojci za nadjev:
x 500g marelica
x 4 žlice marmelade od marelica
x 2 žlice vode. 
Priprema 
1. Uključiti pećnicu na 180C da se zagrijava. 
2. Pomiješati sve sastojke za tijesto spiralnim nastavcima pa rukama oblikovati u kuglu, zamotati prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku dok ne očistite marelice. 
3. Marelice politi s vrućom vodom, odstraniti im kožicu, prepoloviti na pola i odstraniti koštice. 
4. Tijesto položiti u kalup za tortu i izravnati. 
5. Po tijestu posložiti očišćene marelice. 
6. Marmeladu zagrijati s vodom dok se ne rastopi i tom smjesom preliti tortu. 
7. T…

FBI rukavice: osvježenja s bloga Bite my cake

U sklopu igrice FBI rukavice je pod istragom bio Tamarin blog Bite my cake. Odlučila sam se za dva recepta, oba ljetna i osvježavajuća, jedan slani i jedan slatki (recepte ćete pronaći klikom na linkove).
Tzatziki
Lagana, osvježavajuća grčka salata - pravo ljeto jelo.
Jagode i vanilija
Ovaj desert sam odlučila isprobati čim sam ga ugledala na blogu :) Kombinacija vanilije i jagode je uvijek odlična. Kremu ću ubuduće spremati umjesto pudinga od vanilije jer je odlična zamjena za kupovni puding.

Kolač s trešnjama/Cake with Cherries

For Recipe in English go down 
Nekako nemam naviku ni jesti ni praviti slastice s trešnjama, već mi je najveći gušt jesti ih svježe. No, dobila sam prezrele trešnje koje mi se baš nisu jele, za marmeladu je količina bila premala pa sam se odlučila za kolač. Odabrala sam kolač s trešnjama iz jedne mamine prastare knjižice s receptima, prilikom izrade shvatila sam da je recept dosta kriv. Evo sličice recepta (knjižica se malo raspada, starija je i od mene): 
Ovo je ujedno moja ulaznica za igricu Ajme, koliko nas je na ovomjesečnu temu trešnje čija je domaćica Petra 
Uglavnom, meni je odmah bilo sumnjivo onih 5 jaja, nisam još radila prhko tijesto s toliko jaja, a u receptu piše razvaljati, a činilo mi se puno i 1-1.5 kg trešanja. Ponekad prhko tijesto mijesim rukama, a ponekad spiralnim nastavcima. Iz opreza krenula sam miksati sa spiralnim nastavcima i uspostavilo se da sam dobro učinila jer bi mi inače ruke zaglavile u ljepljivoj smjesi. Količina tijesta nije velika pa ne znam što bi b…

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)


Shake rumena rapsodija/Shake rosy rhapsody

For recipe in English go down 


Sastojci: 300ml mlijeka, 75 g jagoda, 25 g ribiza, 1 marelica, 1 čep arome vanilije, 2 žlice šećera, listići mente. 




Priprema: 
1. Voće oprati. Marelici odstraniti kožu, a jagodama i ribizu peteljke. Marelicu i jagode nasjeckati na manje komadiće i izmiksati zajedno s ribizom. Smjesi dodati mlijeko, aromu vanilije i šećer i miksati dok se ne sjedini. 
2. Shake uliti u čaše. Ostaviti u hladnjaku da se hladi. Kod posluživanja ukrasiti listićima mente. 




Recipe in English


Ingredients: 300ml milk, 75 g of strawberries, 25 g currants , 1 apricot, 1 cap aroma of vanilla, 2 tablespoons sugar, mint leaves.


Preparation:
1. Fruits should be washed. Remove the skin of one apricot, and strawberry and currants stems. Apricots and strawberries chopped into small pieces and blended with currants. Add milk, aroma of vanilla and sugar and mix until its combined.
2. Shake Pour into glasses. Leave in refrigerator to chill. At serving garnish of mint leaves.



Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…

Pizza sa salamom i lukom/Pizza with salami and onion

For Recipe in English go down
Ovo je jedna pizza koju je većina sigurno već jela.
Sastojci za tijesto: 500 g brašna, 1 kvasac u prahu, 1 žličica šećera, mlaka voda, ulje.
Sastojci za nadjev: 200 g salse/pasirane rajčice, 20 dag sira tilzita ili nekog drugog sira koji se fino topi, 15 dag šunke, vrhnje za kuhanje, 1 mozzarella, salama (zimska, čajna), luk, bosiljak, ulje, origano.

Priprema:
1. U malo mlake vode rastopiti kvasac sa šećerom i ostaviti da se digne. U brašno dodati malo ulja i kvasac koji se dignuo te mlaku vodu po potrebi. Umijesiti tijesto i ostaviti da se diže 20 minuta.
2. Lim za pizzu namazati uljem. Tijesto za pizzu namazati salsom, posuti komadićima šunke, politi vrhnjem za kuhanjem, posuti naribanim sirom i lukom te origanom. Staviti pizzu peći na 200°C.










3. Nakon 15 minuta izvaditi pizzu i u razmacima posložiti narezane krugove mozzarelle i salame te na mozzarellu dodati bosiljak. Vratiti u pećnicu na još 5 minuta.

Ps. Ja sam koristila okrugli pekač z…