Preskoči na glavni sadržaj

Kolač s breskvama i posipom/Cake with Peaches and Sprinkle

For Recipe in English go down
Nije me bilo dosta dugo na blogu zbog nedostatka vremena i problema s internetom, ti problemi i dalje ostaju, ali uspio se ''roditi'' ovaj post/recept. 
Sastojci za prhko tijesto: 
x 300g brašna
x 1 žličica praška za pecivo
x 100g omekšanog margarina/maslaca
x 100g šećera 
x 1 vanilin šećer 
x 1 jaje. 
Sastojci za nadjev: 
x oko 1kg bresaka 
x 50g šećera + šećer po ukusu (3 žlice)
x 2 čepa arome vanilije 
x 20g škrobnog brašna. 
Sastojci za posip: 
150g brašna 
100g šećera 
100g omekšanog margarina/maslaca. 
Priprema: 
1. Breskvama odstraniti kožicu i koštice. Pomiješati ih sa šećerom i ostaviti ih da puste sok.
2. Od sastojaka za prhko tijesto umijesiti tijesto, omotati prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku na pola sata. 
3. Dok je tijesto u hladnjaku, kratko prokuhati breskve sa sokom koji su pustile. Procijediti breskve. Škrobno brašno otopiti u 4 žlice soka, a preostali sok pristaviti da provre. Tada dodati otopljeno škrobno brašno i kratko prokuhati te umiješati breskve i pošećeriti po ukusu (ja sam dodala 3 žlice šećera). 
4. Namastiti i pobrašniti kalup. Tijesto utisnuti u kalup i nanijeti nadjev na tijesto. 
5. Za posip miješati brašno, šećer i margarin dok ne dobijete mrvice željene veličine. Mrvice posuti po nadjevu. 
6. Peći na 180C 40 minuta. Ohladiti i poslužiti. 

Recipe in English
Ingredients for the cookie base:
x 300g flour
x 1 teaspoon baking powder
x 100g softened margarine / butter
x 100g sugar
x 1 vanilla sugar
1 x egg.
Ingredients for filling:
x about 1kg peaches
x 50g sugar + sugar to taste (3 tablespoons)
x 2 cap of vanilla extract
x 20g cornflour.
Ingredients for sprinkle:
x 150g flour
x 100g sugar
x 100g softened margarine / butter.
Preparation:
1.  Remove skin and seeds of peaches. Mix them with the sugar and leave them to release the juice.
2. Of the ingredients for the crisp dough knead the dough, wrap with plastic wrap and leave in the fridge for half an hour.
3. While the dough is in the refrigerator, briefly boiled peaches with juice, which are released. Strain peaches. Cornstarch dissolved in 4 tablespoons of juice, and the remaining juice put on to boil. Then add the dissolved cornstarch and boil briefly and mix peach and sugar (I added 3 tablespoons of sugar).
4. Grease the mold and sprinkle with flour. Press the dough into a mold and cause the stuffing on the dough.
5. For sprinkle mix flour, sugar and butter until the crumbs are desired size. Crumbs sprinkled on the filling.
6. Bake at 180C for 40 minutes. Cool and serve.

Primjedbe

  1. Odličan kolač! Volim jako kolače s posipom, a s breskvama ga nisam nikad radila. Mogu zamisliti kako je ukusan i mirisan

    OdgovoriIzbriši
  2. fantastično izgleda, volim kad se prhko tijsto natopi voćnim sokom

    OdgovoriIzbriši
  3. Kolač izvrsno izgleda i već mu osjetim onaj mekani , prhki okus koji se topi u ustima. Odlično !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Liker od trava

Moja nona (baka) radi različite likere, a ja sam odlučila napraviti liker od trave jer mi je taj nekako najbolji od njenih. Ovo nije obična travarica jer obiluje raznim okusima. Liker je lako napraviti, samo se skupe sastojci, pomiješaju i procijedi se. 

Sastojci: x 3 vrha ružmarina x 3 lista bosiljka (bašelka) x 3 lista koromača x 5 listova lovora (lavrika) x 5 listova kadulje (slavuja) x 60 listova limunske trave (erba luiđa) x 1 limun na kriške x 300g šećera x 1 litra rakije.
Priprema: 1. Sve sastojke pomiješati u posudi, zatvoriti posudu i ostaviti na mračnom mjestu 30 dana. 2. Nakon 30 dana procijediti i staviti u boce. Napomena: od ove količine sastojaka dobije se oko 1, 2 litre likera.

Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)