Preskoči na glavni sadržaj

Marmelada od bresaka i vanilije i palačinke/Marmalade of peach and vanilla and pancakes

For Recipe in English go down 
U zadnje vrijeme ne stignem ništa objaviti, a počelo se dosta toga nakupljati. Ovaj recept je adaptacija maminog recepta za džem od bresaka i vanilije: 
Marmelada od bresaka i vanilije
Sastojci: 
x 1kg očišćenih bresaka 
x 700g šećera
x 1 vanilin šećer 
x 2 čepa arome vanilije 
x 100ml vode. 
Priprema: 
1. Očistiti breskve od kožice i koštica. 
2. Usitniti breskve s vanilin šećerom i aromom vanilije. 
3. Šećer i vodu kuhati dok se ne dobije gusti sirup. Dodati breskve s vanilijom i kuhati oko 45 minuta miješajući kuhačom dok se marmelada ne počne zgušnjavati. 
4. Marmeladu uliti u prethodno zagrijane staklenke. 
Napomena: kako sam breskve usitnila u sok, marmelada je ispala malo rjeđa nego inače, ali je bez gelfixa/želina pa je prirodnija i zdravija. 
Uz marmeladu pašu palačinke. Umjesto klasičnih palačinki, odlučila sam se za ove ''male debele'' palačinke koje se namažu po vrhu pa se režu. 

Male debele palačinke 
Sastojci: 
x 1 jaje 
x 1 vanilin šećer
x prstohvat soli
x 1,5 jogurt mlijeka 
x 2 jogurta brašna. 
Priprema: 
1. Istući jaje s vanilin šećerom i soli. 
2. Naizmjence dodavati mlijeko i brašno. 
3. Palačinke ispeći na par kapi ulja. 
Napomena: sastojci su za otprilike 6 palačinki, a jogurt je mjera. 


Recipe in English 

Marmalade of peach and vanilla
Ingredients:
x 1kg cleaned peaches
x 700g sugar
x 1 vanilla sugar
x 2 cap of vanilla extract
x 100 ml of water.
Preparation:
1. Clean the skin and peach pits.
2. Chop peaches with vanilla sugar and vanilla aroma.
3. Cook sugar and water until a thick syrup. Add peaches with vanilla and cook for about 45 minutes with stirring spoon until the jam starts to thicken.
4. Pour the jelly into hot jars.
Note: I fragmented peaches in juice, jam turned out a little thinner than usual, but it is without gelfix and is more natural and healthier.
With marmalade stall crepes. Instead of the classic pancake, I opted for the ''small'' thick pancake, which I spread with maremelade across the top and cut.

Small thick pancakes
Ingredients:
x 1 egg
x 1 vanilla sugar
x pinch of salt
x 1.5 yogurt of milik
x 2 yogurt of flour.
Preparation:
1. Beat egg with vanilla sugar and salt.
2. Then add milk and flour.
3. Bake crepes on a few drops of oil.
Note: The ingredients are for about 6 pancakes, and yogurt is a measure.

Primjedbe

  1. Fino je, meni je u opšte najbolja kombinacija palačinki sa dzemom, nekako, mada mnogi više vole nutelu, meni je to previše i nekako mi ne ide sa palačinkama...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, ja sam ipak neodlučna između nutelle i marmelade :)

      Izbriši
  2. Marmelada od bresaka mi je jako omiljena, uz dodatak vanilije je super. Krasna je ova tvoja, a tek sa palačinkama, mmmm....., uživancija ! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Breskve i kajsije su mi omiljene u marmeladama. The best! Posebno za palacinke... Jos sa aromom vanile... :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Liker od trava

Moja nona (baka) radi različite likere, a ja sam odlučila napraviti liker od trave jer mi je taj nekako najbolji od njenih. Ovo nije obična travarica jer obiluje raznim okusima. Liker je lako napraviti, samo se skupe sastojci, pomiješaju i procijedi se. 

Sastojci: x 3 vrha ružmarina x 3 lista bosiljka (bašelka) x 3 lista koromača x 5 listova lovora (lavrika) x 5 listova kadulje (slavuja) x 60 listova limunske trave (erba luiđa) x 1 limun na kriške x 300g šećera x 1 litra rakije.
Priprema: 1. Sve sastojke pomiješati u posudi, zatvoriti posudu i ostaviti na mračnom mjestu 30 dana. 2. Nakon 30 dana procijediti i staviti u boce. Napomena: od ove količine sastojaka dobije se oko 1, 2 litre likera.

Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)