Preskoči na glavni sadržaj

Voćna torta s marelicama/Fruit Cake with Apricots

For Recipe in English go down
Nakon što godinama marelice nisu davale gotovo ništa plodova, ove su godine krcate i ne znamo što bismo s njima. Prvo su na red došli voćna torta, marmelada i kompot: 
Ovo je još jedan recept iz mamine knjižice, samo malčice izmijenjen: 
Sastojci za tijesto: 
x 120g maslaca/margarina
x 60g šećera
1 vanilin šećer
x 2 jaja
x naribana korica limuna
x prstohvat soli
x 240g brašna
x 1/2 praška za pecivo. 
Sastojci za nadjev:
x 500g marelica
x 4 žlice marmelade od marelica
x 2 žlice vode. 
Priprema 
1. Uključiti pećnicu na 180C da se zagrijava. 
2. Pomiješati sve sastojke za tijesto spiralnim nastavcima pa rukama oblikovati u kuglu, zamotati prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku dok ne očistite marelice. 
3. Marelice politi s vrućom vodom, odstraniti im kožicu, prepoloviti na pola i odstraniti koštice. 
4. Tijesto položiti u kalup za tortu i izravnati. 
5. Po tijestu posložiti očišćene marelice. 
6. Marmeladu zagrijati s vodom dok se ne rastopi i tom smjesom preliti tortu. 
7. Tortu peći oko 25 minuta. Ostaviti da se ohladi i pojesti njami
U ovo ljetno vrijeme najviše mi pašu jednostavni kolači sa zapečenim voćem jer mi se ne da raditi nikakve kreme. Ova torta nije jako slatka pa će se svidjeti svima onima koji ne vole preslatke kolače jer u tijesto ide mala količina šećera, a i marelice daju dozu kiselkosti. Naravno, marelice se u torti mogu zamijeniti nekim drugim voćem i pripadajućom marmeladom. 
Od Tamare s bloga What's for dessert? dobila sam blogersku nagradu. Prema pravilima, nagradu je potrebno proslijediti dalje na 7 blogova (5 blogova s manje od 300 sljedbenika i 2 bloga po slobodnom izboru). Također je potrebno navesti 3 stvari koje volim i tri stvari koje ne volim. Volim more, kuhanje i pisanje, a ne volim grah, licemjerje i peglanje. Nagradu prosljeđujem sljedećim blogovima: 
1. Ave dulcis
2.Astal-Kuhinja moje ravnice
3. Dalmatia Gourmande
4. Nešto se kuha
5. Knjiga recepata by Nina
6. Mimi's Kingdom
7. Sweet and salty by Irena

Recipe in English 

Ingredients for the dough:
x 120g butter/margarine
x 60g sugar
x 1 vanilla sugar
x 2 eggs
x lemon zest
x pinch of salt
x 240g flour
x 1/2 baking powder.
Ingredients for filling:
x 500g apricots
x 4 tablespoons of apricot jam
x 2 tablespoons of water.
Preparation
1. Turn the oven to be heated to 180C.
2. Mix all ingredients for batter with spiral extensions and then  form into a ball with arms, wrap with transparent plastic and leave in the refrigerator until you clean the apricots.
3. Apricots pour with hot water, remove their skin, halve it in half and remove seeds.
4. The dough press into a cake mold and level.
5. On the dough stack cleaned apricots.
6. Dissolve marmalade with water until and pour over the cake.
7. Bake the cake about 25 minutes. Allow to cool and eat. 

Primjedbe

  1. Ovakva torta se ne odbija. Odličan recept s mirisnim i ukusnim marelicama.

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim marelice i ovaj kolač je ukusna, prekrasne slike!

    poljupci

    OdgovoriIzbriši
  3. Mirišljave domaće marelice u finom kolaču...
    a tek kompoti! mmmmm :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam ovakve torte i kolače, a posebno kada su u pitanju marelice. Jedva čekam da napravim ovogodišnju marmeladu, a sigurno će biti i neki ovakav kolačić na stolu. Ovaj prekrasno izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  5. Prava letnja pita, oboyavam je!!

    OdgovoriIzbriši
  6. Divno, prava letnja poslastica. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. najprije da se zahvalim na nagradi, hvala!!
    a onda da ti kažem da sam zavidna na silnim marelicama,, mi ih nažalost nemamo pa ih kupujem na tržnici, 19kn/kg i jedem svježe!!
    kad pojeftine možda napravim i ja neki pekmez/džem,..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Molim :)
      A ja sam mislila da u tvom vrtu ima svega, moraš onda posaditi bar jedno stablo :)

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Liker od trava

Moja nona (baka) radi različite likere, a ja sam odlučila napraviti liker od trave jer mi je taj nekako najbolji od njenih. Ovo nije obična travarica jer obiluje raznim okusima. Liker je lako napraviti, samo se skupe sastojci, pomiješaju i procijedi se. 

Sastojci: x 3 vrha ružmarina x 3 lista bosiljka (bašelka) x 3 lista koromača x 5 listova lovora (lavrika) x 5 listova kadulje (slavuja) x 60 listova limunske trave (erba luiđa) x 1 limun na kriške x 300g šećera x 1 litra rakije.
Priprema: 1. Sve sastojke pomiješati u posudi, zatvoriti posudu i ostaviti na mračnom mjestu 30 dana. 2. Nakon 30 dana procijediti i staviti u boce. Napomena: od ove količine sastojaka dobije se oko 1, 2 litre likera.

Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)