Preskoči na glavni sadržaj

Kolač s trešnjama/Cake with Cherries

For Recipe in English go down 
Nekako nemam naviku ni jesti ni praviti slastice s trešnjama, već mi je najveći gušt jesti ih svježe. No, dobila sam prezrele trešnje koje mi se baš nisu jele, za marmeladu je količina bila premala pa sam se odlučila za kolač. Odabrala sam kolač s trešnjama iz jedne mamine prastare knjižice s receptima, prilikom izrade shvatila sam da je recept dosta kriv. Evo sličice recepta (knjižica se malo raspada, starija je i od mene): 
Ovo je ujedno moja ulaznica za igricu Ajme, koliko nas je na ovomjesečnu temu trešnje čija je domaćica Petra 
Uglavnom, meni je odmah bilo sumnjivo onih 5 jaja, nisam još radila prhko tijesto s toliko jaja, a u receptu piše razvaljati, a činilo mi se puno i 1-1.5 kg trešanja. Ponekad prhko tijesto mijesim rukama, a ponekad spiralnim nastavcima. Iz opreza krenula sam miksati sa spiralnim nastavcima i uspostavilo se da sam dobro učinila jer bi mi inače ruke zaglavile u ljepljivoj smjesi. Količina tijesta nije velika pa ne znam što bi bilo da sam zaista imala kilogram trešanja, tko zna što bi se dogodilo. Jeste li se susreli s krivim receptima? I kako vam je ispalo jelo pravljeno po krivom receptu? 
Bez obzira na točnost recepta, kolač je ispao mekan i sočan, nekako starinski, kao iz starih vremena kada su se kolači radili na najjednostavnije načine. Uz sve današnje kreme, tehnike ukrašavanja i razne oblike kolača, meni ovakvi kolači počinju biti egzotični, ali i divan predah od današnjih kompliciranja u izradi slastica (kojima i sama znam pribjeći) i povratak nekom prapočetku slastica. I da ne nastavim filozofirati, evo malo prilagođenih sastojaka i pripreme kolača: 
Sastojci: 
x 5 jaja
x 200g šećera
x 1 vanilin šećer
x 200g brašna
x 1 žličica praška za pecivo
x 200g maslaca/margarina
x 350g trešanja
x šećer u prahu za posipanje. 
Priprema: 
1. Uključiti pećnicu da se zagrijava na 200C. 2. Trešnjama odstraniti koštice, oprati ih i ispeći u pećnici na 10 minuta.3. U međuvremenu pripremiti tijesto. Sve sastojke ubaciti u posudu i izmiješati da se dobije glatka smjesa. 4. Uliti tijesto u pobrašnjeni lim, posuti trešnjama i peći oko 20 minuta. 5. Kolač ohladiti i posuti šećerom u prahu. 

Ps. Dimenzije lima su cca 32cm-25cm. Trešnje možete zamijeniti i drugim voćem ako ih nemate.
Recipe in English 
Ingredients:
x 5 eggs
x 200g sugar
x 1 vanilla sugar
x 200g flour
x 1 teaspoon baking powder
x 200g butter/margarine
x 350g cherries
x powdered sugar for sprinkling.
Preparation:
1. Turn the oven to be heated to 200C.
2. Remove cherries pitts, wash them and bake in oven for 10 minutes.
3. In the meantime, prepare the dough. Put all ingredients in a bowl and mix to obtain a smooth mixture.
4. Pour batter into a floured sheet, sprinkle with cherries and bake about 20 minutes.
5. Left the cake to cool and sprinkle with powdered sugar.
Ps. Dimensions of the sheet are approximately 32cm-25cm. You can substitute cherries with other fruits if you do not have them.

Primjedbe

  1. svi volimo ovakve kolače, tako mirišu na one što su nam none radile

    OdgovoriIzbriši
  2. Svi smo se bacili na trešnje :)
    Obožavam ih, na sve mile moguće načine.
    Rado bi degustirala i ovaj tvoj kolaček.

    OdgovoriIzbriši
  3. Divno izgleda!! I meni su također najdraže svježe, ali i kolače obožavam :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Liker od trava

Moja nona (baka) radi različite likere, a ja sam odlučila napraviti liker od trave jer mi je taj nekako najbolji od njenih. Ovo nije obična travarica jer obiluje raznim okusima. Liker je lako napraviti, samo se skupe sastojci, pomiješaju i procijedi se. 

Sastojci: x 3 vrha ružmarina x 3 lista bosiljka (bašelka) x 3 lista koromača x 5 listova lovora (lavrika) x 5 listova kadulje (slavuja) x 60 listova limunske trave (erba luiđa) x 1 limun na kriške x 300g šećera x 1 litra rakije.
Priprema: 1. Sve sastojke pomiješati u posudi, zatvoriti posudu i ostaviti na mračnom mjestu 30 dana. 2. Nakon 30 dana procijediti i staviti u boce. Napomena: od ove količine sastojaka dobije se oko 1, 2 litre likera.

Jednostavni muffini i cupcakes

Frendicu sam za rođendan odlučila iznenaditi jednostavnim cupcakesima koji su mi se činili kao odlična zamjena za tortu s obzirom da su najprikladniji za jedenje u autu ili ispred auta prije izlaska. 
Kako sam najzadovoljnija bila receptom za mramorne muffine, opet sam se odlučila za taj recept samo što nisam radila mramorne muffine, već pola običnih i pola s kakaom.

Muffini Sastojci za 24 muffina: 4 jaja, 40 dag šećera, 1 vanilin šećer, 40 dag brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dcl mlijeka, 2 dcl ulja, 2 čepa ruma + 1 žlica kakaa. 
Priprema:  1. Pomiješati jaja sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati mlijeko i ulje. Na kraju dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo i 2 čepa ruma.  2. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta. 3. Otprilike treba ostati pola smjese u koju onda dodajete žlicu kakaa i dobro pomiješate.  4. Dobivenu smjesu uliti u otprilike 2/3 košarice u kalupu za muffine. Peći na 180C oko 25 minuta.

Cupcakes 
Muffine sam od…

Hladna tjestenina od tunjevine

Ovo je idealan ručak/večera za se osvježiti od vrućina koje su počele. 
Sastojci za 2-3 osobe:
x 200g tjestenine
x 80g-160g ocijeđene tunjevine iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog graška iz konzerve
x 4 žlice ocijeđenog slatkog kukuruza iz konzerve
x 4 žlice majoneze.
Zapravo bi među sastojcima trebalo biti 160g tunjevine jer je takva bila ideja. Naime, računala sam da imam dvije konzerve tunjevine, a kad sam krenula s miješanjem sastojaka ispostavilo se da je u hladnjaku samo jedna.

Priprema:
1. Skuhati tjesteninu prema uputama.
2. Staviti tjesteninu u veću posudu i dodati sve sastojke i dobro pomiješati.
3. Pustiti u hladnjaku da se ohladi oko sat vremena. Naravno, kome se ne da čekati da se ručak ohladi može pojesti toplo, okus je isto fin.



Ps. Ostalo mi je sada pola konzerve graška i pola konzerve kukuruza i ne znam što s time, ako netko ima ideju ili kakav recept neka slobodno preporuči :)